Banoffee

Voor de verjaardag van mijn geliefde zus heb ik twee taarten gemaakt, namelijk deze Kwarktaart en een banoffeetaart. De combinatie van bananen en caramel sprak mij wel aan. Ik heb weleens vaker caramel/toffee gemaakt, dus dit kon niet verkeerd gaan, zo dacht ik.

Het eerste gedeelte, de cake, verliep goed, behalve dat hij heeeeel lang in de oven moest voordat de cake gaar was. Daarna moest de toffee gemaakt worden. Al snel zag m’n huis zwart van de rook. De toffee was aangebrand. Aan dat soort dingen (lees: mislukkingen) heb ik zo’n hekel! Een tweede poging. Nadat ik de toffee geproefd heb, kwam ik tot de conclusie dat deze een nogal roetachtig smaakje had. Omdat nog een mislukking mijn eigenwaarde naar het nulpunt zou laten zakken, ben ik er niet meer aan begonnen.

In mijn koelkast stond nog een doosje caramel, wat ik had gemaakt van gecondenseerde melk. Dit heb ik over de cake gesmeerd. De slagroom, die ik al opgeklopt had, heb ik daarover verdeeld. Ten slotte heb ik de taart bestrooid met banaan, gehakte chocolade en stukjes fudge. En de smaak was prima.

Hieronder het originele recept, omdat ik verwacht dat de taart prima te maken is. Succes ermee, ik hoor graag als het gelukt is!

Ingrediënten:

Bananencake

  • 400 g bananen
  • 225 g ei
  • 225 g zonnebloemolie
  • 300 g suiker
  • 240 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1 mespuntje kaneelpoeder

Saus

  • 300 g suiker
  • 200 ml slagroom
  • 150 g boter
  • 1 mespuntje zout

Garnering

  • 700 ml slagroom
  • 2 bananen
  • melkchocolade

Bereiding:

Voor de bananencake: Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de helft van de bananen in plakjes en pureer de overige helft. Vet de taartvorm in met wat olie en verdeel de plakjes banaan over de bodem van de schaal.  Meng de gepureerde banaan met het ei en de olie. Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en kaneelpoeder. Meng dit met de gepureerde banaan tot een gladde massa. Schep het beslag over de bananenplakjes in de taartvorm. Bak de cake circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen.

Voor de toffee: Laat voor de saus de suiker in een pan smelten tot er karamel ontstaat. Verwarm in een ander pannetje de room tot deze bijna kookt en blus hiermee de karamel af. Roer goed door tot een gladde saus en voeg als laatste de boter toe. Voeg voor de diepte van de smaak een mespuntje zout toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde massa ontstaat. Laat de toffee afkoelen op een plaatje.

Toffeeroom: Sla de slagroom stijf. Schep de helft van de toffee door de opgeklopte room.

Banoffee: Verdeel de toffeeroom over de bananencake. Schaaf krullen van de chocolade en verdeel deze over de taart. Beleg met plakjes banaan. Garneer de cake met de overige toffee.

Bron: Rudolph van Veen

2 reacties naar Banoffee

  • Margriet zegt:

    Ondanks de mislukte toffee vind ik dit toch een leuk recept!
    Als ik banoffee pie maak, kook ik altijd een blikje gecondenseerde melk (dicht, in een hoge soeppan) 3,5 – 4 uur, waardoor er een soort van dulce de leche ontstaat, caramelpasta. Foolproof, en heel goed voor te bereiden. :) Wellicht is dat nog een optie voor een volgende keer?

    Ontzettend leuke site heb je trouwens (zowel qua layout, schrijfstijl als recepten)!

    • Ha Margriet,

      Bedankt voor je compliment, erg leuk!
      Ja, uiteindelijk heb ik ook de caramel van gecondenseerde melk gebruik. ‘k Doe meestal 2 of 3 blikjes tegelijk, dan kan ik weer even vooruit, want’t is heerlijk!

      Groetjes, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>